Radionice za profesionalce

VINO ZA PROFESIONALCE ZA SVE KOJI SE POSLOVNO SUSREĆU S VINOM
Da bi vlasnici restorana, šefovi sala, konobari i praktički svi, koji na bilo koji način dolaze u dodir sa vinom, mogli profesionalno i na ugodan način prezentirati, a time i prodavati vino, potrebno je određeno predznanje. Osnove konobarjenja, koje su naučene u stručnim školama, još ne prave pravog konobara, koji ne samo poslužuje, nego i preporučuje, a time i vodi gosta te prodaje vino.

Od vrhunskog konobara, njegove kulture, pristupa gostu, poznavanja vinskih karakteristika i vlastite vinske karte i jelovnika, ovisi izbor vina i hrane.

Samo zadovoljan gost je gost, koji će se rado vratiti. Konobar je zapravo, glavno lice restorana ili drugog ugostiteljskog objekta, koji može ili zadovoljiti gosta ili potpuno uništiti ugođaj. Cilj treninga Vino za profesionalce je istrenirati ljude, koje se u profesionalnem životu susreću sa vinom.

U svim elementima prodaje i prezentacije, koji su nužni za vrhunsku ugostiteljsku uslugu. Trening je izrazito praktične prirode i temelji se na fizičkom radu uz obavezan ispit iz teoretskog i praktičnog znanja na kraju. Sastoji se od tri treninga. Osnovni je trening Vino za Profesionalce 1.

Treninzi se redovito održavaju i ugostitelji sa zadovoljstvom primjećuju, da se poslije prodaja vina u ugostiteljskom objektu znatno povećava, a time i cjelokupni prihod.

SADRŽAJ SEMINARA VINO ZA PROFESIONALCE 1

Trajanje: 2 dana, 9 školskih satova
Gdje: Po dogovoru
Termin: Po dogovoru
Ciljna grupa: Seminar je namenjen svima koji se profesionalno susreću sa gastronomskom ponudom – konobarima, kuharima, vlasnicima ugostiteljskih objekata, zaposlenima u turizmu.
Cilj seminara: Seminar daje osnovne informacije o karakteristikama vina, kako i šta ponuditi, kako pravilno prezentirati i servirati vino i kako ga preporučiti sa kojim jelom. Svaki slušatelj će biti u stanju po pravilima sommeliera prepoznati osnovne karakteristike vina, ponuditi i poslužiti bocu vina, poznavati moguće greške vina i preporučiti vino ka hrani. Trening je klasična nadogradnja vinskog znanja po pravilima francuske škole i namjenjen je sticanju praktičnog znanja.
Predavateljica: mr. Barbara Pribožič Leka, sommelier 1. stepena

PROGRAM SEMINARA
Prvi dan
   Karakteristike vina 1 sat
   Organoleptička analiza i greške u boci 1 sat
   Trening prezentacija i serviranje vina 2 sata
   Praktični dio: Tehnika degustacije 1 sat

Za praktični dio su obezbijeđene različite vrste vina koje će slušatelji degustirati i na njima trenirati svoja čula.
Drugi dan
   Najpoznatije svijetske i domaće vinske sorte 1 sat
   Vino i hrana - kombiniranje 1 sat
   Trening: preporuka kombinacija 1 sat
   Praktični dio: Degustiranje kombinacija 1 sat

Treći dan
   Testiranje znanja, pismeni i usmeni test (5-7 dana po treningu)
   Iz principa konobarjenja, pristupa gostu, preporučivanja i prezentiranja vina te spajanja vina i hrane.

Trening Vino za profesionalce 2 je napredni stupanj, koji obavezni zahtijeva osnovno predznanje o vinu. Po završetku seminara se od učesnika zahtijeva aktivno koristenje sommelierskog riječnika i prepoznavanje karakteristika vina tehnikom slijepe degustacije. U tom seminaru učesnici dobiju prva znanja o svjetskim vinskim regionima i nauče prepozanti glavni vinske sorte vinskih regiona svijeta. Seminar je namijenjen prepoznavanju sorta i elemenata vinskih karakteristika regiona.

SADRŽAJ SEMINARA VINO ZA PROFESIONALCE 2

Prvi dan
   Vinska mapa svijeta i svjetski trendovi 1 sat
   Bijele vinske sorte 2 sata
     Sauvignon, Sivi pinot, Chardonnay
   Crne vinske sorte 2 sata
     Cabernet Sauvignon, Crni pinot, Merlot
   Workshop:
     Sommelierska terminologija i pravilno kušanje vina
     Otvaranje arhivskih vina i pjenušca

Drugi dan
   Francuska 1 sat
   Italija 1 sat
   Vina Novog svijeta 1 sat
     Australija, Novi Zeland, Južna Amerika, Sjeverna Amerika
   Slovenija 1 sat
   Hrvatska 1 sat
   BIH 1 sat
   Workshop:
     Sommelierska terminologija i pravilno kušanje vina
     Otvaranje arhivskih vina i pjenušca

Ispit:
   Poznavanje svjetskih sorti
   Poznavanje regiona
   Slijepo degustiranje i sommelierska terminologija

Vino za profesionalce 3 je nadogradnja prvih stupnjeva. Je igra okusa, profesionalno spajanje vina i hrane, eksplozija spajanja nespojivog i vrhunac za svakog ljubitelja vina. Ekstravagantna spajanja, koja uz opšte čuđenje izazivaju i divljenje gostiju.
Ispit: sommelierska terminologija, poznavanje karakteristika vina, slijepa degustacija uz opis vina.

SADRŽAJ SEMINARA VINO ZA PROFESIONALCE 3

Prvi dan
   Proizvodnja bijelog i crnog vina 1 sat
   Trendovi u svjetskoj kuhinji 1 sat
   Kombiniranje vino-hrana 2 sata
   Workshop: 1 sat
     Kombiniranje jela u teoriji
     Praktično degustiranje

Drugi dan
   Priprema menija 1 sat
   Ideja slow fooda 1 sat
   Workshop: 2 sata
     Priprema slow fooda
     Kombiniranje jela s jelovnika
   Ispit:
- Organizacija, troškovnik, postavljanje cijene i priprema slow food menija.


POZIVNICE ZA DEGUSTACIJE VINA

Objekat AM-ARTA D.O.O - Tuzla
Objekat LE PONT - Prijedor
Objekat ROBINZON - Lukavac
Objekat ELI BAR - Kotor Varoš
Objekat MALA STANICA - Banja Luka
Objekat CARPE DIEM - Gradiška
Stručna edukacija - Objekat MAMA MIA ORIGINS - Tuzla
Stručna edukacija - Objekat LJUBAVNA PRIČA - Tuzla
Objekat GRAL - Derventa
Objekat STARO MJESTO - Gradiška
Objekat STARE VRBE - Sarajevo
Objekat PALAZZO - Sanski Most
Restoran NOVA BENTBAŠA - Sarajevo
Restoran KAMIN - Sarajevo
Objekat PAPILON SOUD - Mrkonjić Grad