Seminari za fizička lica

MALA ŠKOLA VINA ZA LJUBITELJE VINA
Vinski klub In Vino Veritas organizira vinske seminare pod nazivom Mala škola vina (stepen 1, 2 i 3) za sve poslovne ljude i ljubitelje vina (starije od 18. godina), koji bi o vinu željeli saznati malo više.

Na početnom stepenu Mala škola vina 1 počinjemo doslovno od nule i primjeren je za sve ljubitelje vina te ne zahtijeva nikakvo predznanje. U maloj školi vina slušatelji dva popodneva aktivno uče o karakteristikama vina, počinju koristiti osnove sommeleirske terminologije, nauče otvarati bocu i prezentirati proizvođača i vino, te dobiju osnovna znanja kako spajati vino i hranu.

Na kraju tečaja polaže se ispit, koji, ako je položen, nudi pravo na učestvo na drugom stepenu.

SADRŽAJ SEMINARA MALA ŠKOLA VINA 1

Prvi dan
    Karakteristike vina 1 sat
    Organoleptička analiza i greške u boci 1 sat
    Trening prezentacija i serviranje vina 2 sata
    Praktični dio: Tehnika degustacije 1 sat

Za praktični dio su obezbijeđene različite vrste vina koje će slušatelji degustirati i na njima trenirati svoja čula.

Drugi dan
    Najpoznatije svijetske i domaće vinske sorte 1 sat
    Vino i hrana - kombiniranje 1 sat
    Trening: preporuka kombinacija 1 sat
    Praktični dio: Degustiranje kombinacija 1 sat

Treći dan
    Testiranje znanja, pismeni i usmeni test (5-7 dana po treningu)

Mala škola vina 2 je napredni stupanj, koji obavezno zahtijeva osnovno predznanje o vinu. Po završetku seminara se od učesnika zahtijeva aktivno korištenje sommelierskog riječnika i prepoznavanje karakteristika vina tehnikom slijepe degustacije. U tom seminaru učesnici dobiju prva znanja o svjetskim vinskim regionima i nauče prepozanti glavne vinske sorte vinskih regiona svijeta. Seminar je namijenjen prepoznavanju sorti i elemenata vinskih karakteristika regiona.

SADRŽAJ SEMINARA MALA ŠKOLA VINA 2

Prvi dan
    Vinska mapa svijeta i svjetski trendovi 1 sat
    Bijele vinske sorte 2 sata
      Sauvignon, Sivi pinot, Chardonnay
    Crne vinske sorte 2 sata
      Cabernet Sauvignon, Crni pinot, Merlot
    Workshop:
      Sommelierska terminologija i pravilno kušanje vina
      Otvaranje arhivskih vina i pjenušca

Drugi dan
    Francuska 1 sat
    Italija 1 sat
    Vina Novog svijeta 1 sat
      Australija, Novi Zeland, Južna Amerika, Sjeverna Amerika
    Slovenija 1 sat
    Hrvatska 1 sat
    BIH 1 sat
    Workshop:
      Sommelierska terminologija i pravilno kušanje vina
      Otvaranje arhivskih vina i pjenušca
    Ispit:
      Poznavanje svjetskih sorti
      Poznavanje regiona
      Slijepo degustiranje i sommelierska terminologija

Mala škola vina 3 je nadogradnja prvih stupnjeva. Je igra okusa, profesionalno spajanje vina i hrane, eksplozija spajanja nespojivog i vrhunac za svakog ljubitelja vina. Ekstravagantna spajanja, koja uz opšte čuđenje izazivaju i divljenje.

SADRŽAJ SEMINARA MALA ŠKOLA VINA 3

Prvi dan
     Proizvodnja bijelog i crnog vina 1 sat
     Trendovi u svjetskoj kuhinji 1 sat
     Kombiniranje vino-hrana 2 sata
    Workshop: 1 sat
     Kombiniranje jela u teoriji
     Praktično degustiranje

Drugi dan
   Priprema menija 1 sat
   Ideja slow fooda 1 sat
   Workshop: 2 sata
     Priprema slow fooda
     Kombiniranje jela s jelovnika

Na seminar se mogu prijaviti pojedinci ili zatvorene grupe do 15 ljudi.


POZIVNICE ZA DEGUSTACIJE VINA

Objekat AM-ARTA D.O.O - Tuzla
Objekat LE PONT - Prijedor
Objekat ROBINZON - Lukavac
Objekat ELI BAR - Kotor Varoš
Objekat MALA STANICA - Banja Luka
Objekat CARPE DIEM - Gradiška
Stručna edukacija - Objekat MAMA MIA ORIGINS - Tuzla
Stručna edukacija - Objekat LJUBAVNA PRIČA - Tuzla
Objekat GRAL - Derventa
Objekat STARO MJESTO - Gradiška
Objekat STARE VRBE - Sarajevo
Objekat PALAZZO - Sanski Most
Restoran NOVA BENTBAŠA - Sarajevo
Restoran KAMIN - Sarajevo
Objekat PAPILON SOUD - Mrkonjić Grad