SALON OKUSA 2012 - VINO-HRANA SHOW

U Hotelu Holiday Inn u Sarajevu svečano je otv otvren "FineWine&GoodFood - 3. međunarodni salon okusa" za 3012. godinu. Organizator sajma je Udruženje Salon okusa, u saradnji sa ambasadom Republike Slovenije, Slow Food Conviviumom Sarajevo i Gradskom upravom Grada Sarajeva, a okupio je 58 izlagača iz BiH, Slovenije, Makedonije,Italije i Hrvatske.

Na otvaranju salona je govorio gosp. Mirko Šarović, ministar u vijeću ministara BiH za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, dok je Ambasador Slovenije u BiH Andrej Grasselli kazao da će ovaj sajam doprinijeti ostvarivanju bolje saradnje u regionu. "Saradnja različitih institucija doprinosi novom kvalitetu i sinergijskim učincima kada je u pitanju proizvodnja", naglasio je ambasador. Ambasador Grasselli se obratio i na prijemu koji je organiziran nakon završetka sastanka slovenačkog poslovnog kluba i privrednika iz BiH koji je održan u okviru ovogodišnjeg salona.

I ove godine na 2. FineWine&GoodFood – međunarodnom salonu okusa oko 2000 posjetitelja moglo je uživati u odličnom ambijentu i programu kojeg aktivno podupire i međunarodna Slow Food organizacija.

Među potvrđenim izlagačima pojavile su se i vrhunske vinarije, koje dobivaju međunarodna priznanja i na svjetskim ocjenjivanima i to Pullus iz Ptuja, Vinakras iz Sežane , vinarija 13. juli,i zelen iz Vipave 1894. S druge strane su se predstavili i domaći vinari, koji su još jednom potvrdili da se žilavka, blatina i vranac mogu lagodno uspoređivati sa svim vrhunskim vinima.

U tu čast, na ocjenjivanju koje je bilo sastavljeno od eminentnih BH novinara za najbolje na ovogodišnjem Salonu okusa, nagrade su osvojili:

Među top vinima od domaćih proizvođača pobjedili su:
  • Obiteljski podrum Rozić - Žilavka
  • Vinarija Vilinka – Žilavka
  • Vinarija Nuić – Blatina.

Među top vinima od stranih proizvodača našli su se:
  • Pullus-Ptujska klet
  • Jacobs Creek-Pernodricard
  • Dingač-Hrvatska
  • Goriška brda-Slovenija.

Najbolji likeri su za ovu godinu bili Likeri iz obiteljkog obrta Antunović-pelješac, dok je nagradu za najbolje osmišljen vizuelni nastup dobila poljoprivredna škola iz Banja Luke


POZIVNICE ZA DEGUSTACIJE VINA

Objekat AM-ARTA D.O.O - Tuzla
Objekat LE PONT - Prijedor
Objekat ROBINZON - Lukavac
Objekat ELI BAR - Kotor Varoš
Objekat MALA STANICA - Banja Luka
Objekat CARPE DIEM - Gradiška
Stručna edukacija - Objekat MAMA MIA ORIGINS - Tuzla
Stručna edukacija - Objekat LJUBAVNA PRIČA - Tuzla
Objekat GRAL - Derventa
Objekat STARO MJESTO - Gradiška
Objekat STARE VRBE - Sarajevo
Objekat PALAZZO - Sanski Most
Restoran NOVA BENTBAŠA - Sarajevo
Restoran KAMIN - Sarajevo
Objekat PAPILON SOUD - Mrkonjić Grad