SALON OKUSA 2011 - VRHUNSKA HRANA I SJAJNA VINA POVEZUJU REGIJU

U Domu oružanih snaga u Sarajevu upriličen je svečani prijem u okviru "FineWine&GoodFood - 2. međunarodni salon okusa", koji je otvoren u srijedu.

Organizator sajma je Udruženje Salon okusa, u saradnji sa ambasadama Republike Makedonije i Republike Slovenije, Slow Food Conviviumom Sarajevo i Gradskom upravom Grada Sarajeva a okupio je oko 60 izlagača iz BiH, Slovenije, Makedonije,Italije i Hrvatske.

Ambasador Slovenije u BiH Andrej Grasselli kazao je u četvrtak navečer da će ovaj sajam doprinijeti ostvarivanju bolje saradnje u regionu. "Saradnja različitih institucija doprinosi novom kvalitetu i sinergijskim učincima kada je u pitanju proizvodnja", naglasio je ambasador.

Uime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Janja Kokolj-Prošek kazala je novinarima da je ovaj sajam iskorišten kao poveznica između slovenačkih firmi i firmi u BiH, kako bi jedni drugima pronašli partnere i tako poboljšali razmjenu u privredi.
Dodala je da je njeno primarno zanimanje pri Ministarstvu bavljenje poticajima u prerađivačkoj industriji i bilateralnim partnerima između zemalja kandidatkinja i Slovenije, budući da Slovenija ima mnogo iskustva jer su sada članica Evropske unije. Kokolj-Prošek je kazala i da će u petak biti organiziran sastanak u Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa BiH na kojem će biti dogovoreni konkretni projekti na kojem će dvije zemlje sarađivati.

Na prijemu se prisutnima obratio i direktor Asocijacije poslodavaca BiH Nihad Imamović koji je podsjetio da je ova asocijacija primljena u Bussines Europe zahvaljujući poslodavcima iz Slovenije, a ovaj salon još je jedan primjer dobre saradnja.

I ove godine na 2. FineWine&GoodFood – međunarodnom salonu okusa oko 2000 posjetitelja moglo je uživati u odličnom ambijentu i programu kojeg aktivno podupire i međunarodna Slow Food organizacija.

Među potvrđenim izlagačima pojavile su se i vrhunske vinarije, koje dobivaju međunarodna priznanja i na svjetskim ocjenjivanima I to Pullus iz Ptuja, Vinakras iz Sežane , vinarija Bovin, Kutjevo,kao i i zelen iz Vipave 1894. S druge strane su se predstavili i domaći vinari, koji su još jednom potvrdili da se žilavka, blatina i vranac mogu lagodno uspoređivati sa svim vrhunskim vinima.

U tu čast, na ocjenjivanju koje je bilo sastavljeno od eminentnih BH novinara za najbolji pjenušac, bijelo i crno vino Salona okusa, nagrade su osvojili:

Među top vinima od domaćih proizvođača pobjedili su:
  • Vino Matić, Žilavka
  • Obiteljski podrum Rozic, Žilavka
  • Vino Matić, Blatina
  • Vinarija Nuić, Blatin

Medu top vinima od stranih proizvodaca nasli su se:
  • Pullus, Ptujska klet
  • Jacobs Creek, Pernodricard
  • Postup, Hrvatska
  • Dingac, Hrvatska

Dok su šampini Salona okusa po izboru novinara od stranih proizvođača:
  • Kraška penina, vinarija Vinakras, Slovenija u kategoriji pjenušac
  • Kategorija bijela Vina, vinarija Goriska brda, Slovenija
  • Kategorija crvena vina, vinarija Bovin, Makedonija
  • Kategorija Likeri, Likeri Antunović, Hrvatska

Šampini Salona okusa po izboru novinara za domaće proizvođače:
  • Žilavka, vinarija Vilinka
  • Blatina Barrique, vinarija Nuić


POZIVNICE ZA DEGUSTACIJE VINA

Objekat AM-ARTA D.O.O - Tuzla
Objekat LE PONT - Prijedor
Objekat ROBINZON - Lukavac
Objekat ELI BAR - Kotor Varoš
Objekat MALA STANICA - Banja Luka
Objekat CARPE DIEM - Gradiška
Stručna edukacija - Objekat MAMA MIA ORIGINS - Tuzla
Stručna edukacija - Objekat LJUBAVNA PRIČA - Tuzla
Objekat GRAL - Derventa
Objekat STARO MJESTO - Gradiška
Objekat STARE VRBE - Sarajevo
Objekat PALAZZO - Sanski Most
Restoran NOVA BENTBAŠA - Sarajevo
Restoran KAMIN - Sarajevo
Objekat PAPILON SOUD - Mrkonjić Grad