TERRA MADRE DAY – DANA MAJKE ZEMLJE 2013 - OBAVEŠTENJE ZA JAVNOST

Širom svijeta, na 10.12. oficijelno slavi se Terra Madre Day – Dan Majke Zemlje, koji ima za cilj osviještenje javnosti za problematiku lokalne zajednice, proizvodnje hrane po principu »dobro, čisto i fer«, a uz to je i druženje novinara i ljudi, privrženih ideji Terra Madre i Slow Fooda.

Na druženju predstavio se slow food convivium iz Sarajeva, kojeg članovi imaju zadatak promovirati lokalnu vrhunsku hranu i piće, pogotovo slatko od šljive požegača, grah poljak i sir iz mijeha. To si proizvodi koji su već svrstani na listu svjetske gastroenološke baštine i podržani su sa strani međunarodne Slow Food Organizacije.

Barbara Pribožič Leka, konzulka slow food conviviuma Sarajevo prezentirala je pokret Terra Madre i Slow Food organizaciju, koja već ima više od 100.000 članova. Sam Terra Madre pokret, osnivan 2004., aktivno radi na očuvanju biodiverziteta namirnica te očuvanju prirodne okoline te malih proizvođača koji rade na vlastititoj zemji. Terra Madre je međunarodni pokret u okviru Slow Food organizacije koji kreira alternativni model proizvodnje i konzumiranja hrane u skladu sa Slow food filozofijom: dobro, čisto i fer: dobro za naš tanjir, čisto za ljude, životinje i životnu okolinu i fer za proizvođače i konzumente. Udružuje proizvođače hrane, kuhare, akademike i omladinu iz 160 zemalja koji dijele viziju proizvodnje hrane u lokalnoj zajednici sa poštovanjem do prirode, tradicionalnih vještina, biološke raznovrsnosti i okusa.

Na proslavi Terra Madre Day posebnu pažnju poklonili smo autohtonom hercegovačkom proizvodu – siru iz mjeha. Naši prijatelji iz udruženja Okusi Hercegovinu približili su gostima način proizvodnje te objasnili kako se pripremi pravi sir iz mjeha, a brojni posjetitelji kušaće vrhunska autohtona BH jela, koja će pripremiti u restoranu Ruža, čiji su vlasnici inače aktivni slijedbenici pokreta Slow Food. Uživaćemo u siru iz mjeha, puri sa sirom iz mjeha, grahu poljaku, piti od sira iz mijeha kojeg će uživo pripremiti gdja.Salman. Ponosni smo da smo bili dio praznika koji se slavi po čitavom svijetu.

Ciljevi pokreta Terra Madre:
  • Promocija biodiverziteta i mogućnosti i vlastitih resursa Bosne i Hercegovine
  • Buđenje interesa javnosti za Slow Food i Terra Madre principe »dobro, čisto i fer«
  • Prezentacija uspješnih malih proizvođača, koji rade po spomenutim principima.


POZIVNICE ZA DEGUSTACIJE VINA

Objekat AM-ARTA D.O.O - Tuzla
Objekat LE PONT - Prijedor
Objekat ROBINZON - Lukavac
Objekat ELI BAR - Kotor Varoš
Objekat MALA STANICA - Banja Luka
Objekat CARPE DIEM - Gradiška
Stručna edukacija - Objekat MAMA MIA ORIGINS - Tuzla
Stručna edukacija - Objekat LJUBAVNA PRIČA - Tuzla
Objekat GRAL - Derventa
Objekat STARO MJESTO - Gradiška
Objekat STARE VRBE - Sarajevo
Objekat PALAZZO - Sanski Most
Restoran NOVA BENTBAŠA - Sarajevo
Restoran KAMIN - Sarajevo
Objekat PAPILON SOUD - Mrkonjić Grad